Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите  участва в

...
Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите  участва в
Коментари Харесай

Министър Карамфилова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по околна среда

Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите  взе участие в постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по околна среда, което се организира в понеделник в Люксембург, осведомят от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите. 

В рамките на съвещанието министрите на околната среда на страните членки организираха спор по предлагането за преразглеждане на Директивата по отношение на излъчванията от индустрията. Ревизията на Директивата е част от самодейностите за понижаване на въздействието върху околната среда от огромни промишлени и агропромишлени съоръжения.

Министър Карамфилова приветства упования принос на предлагането към ефикасното потребление на ресурсите и кръговата стопанска система. Подчерта, че за реализирането на поставените амбициозни цели е от основно значение да има изясненост и предвидимост по отношение на въвеждането и използването на новите условия, както и те да не водят до несъразмерна административна тежест. Същевременно изрази угриженост по отношение на отражението на част от плануваните промени върху дребния и междинния бизнес.

На съвещанието беше разисквано и предлагането за Регламент за основаване на рамка за установяване на условията за екопроектиране на устойчиви артикули. Министър Карамфилова означи, че България преглежда проекторегламента като значима стъпка за реализиране на общите цели на Европейски Съюз в региона на климата и околната среда, като се има поради, че точно на стадия на проектирането се дефинира до 80 % от екологичното влияние на продуктите по време на целия им витален цикъл.

Представена беше и Информационна нота от Словения, подкрепена от България, Испания, Гърция, Кипър, Португалия и Австрия, за усилване на ранните дейности, готовността и реакцията на Европейски Съюз за справяне с последствията от изменението на климата. Министър Карамфилова акцентира, че такива цели като понижаване потреблението на вода, повторна приложимост, възстановяване на инфраструктурата, поощряване потреблението на екологични решения, въвеждане на подобаващи стопански механизми следва да бъдат предпочитано подпомагани на европейско равнище посредством подобаващи политики и правни и финансови принадлежности.

" Само с използването на приспособен към новите действителности интегриран метод на европейско равнище при отчитане на националните особености на страните членки, както и с обезпечаването на съответно финансиране, ще успеем за реализираме стабилно и дейно ръководство на водите и справяне на проблемите със засушаването и дефицита на вода “, посочи министър Карамфилова.

Министрите одобриха Заключения, задаващи главните детайли на преговорната позиция на Европейски Съюз за Конференцията на страните по Рамковата спогодба на Обединените народи по изменение на климата, която ще се организира през ноември тази година в Египет, както и Заключения по отношение на позицията на Европейски Съюз за идните договаряния на Конференцията на страните по Рамковата спогодба за биологично многообразие на Организация на обединените нации през декември т.г. в Монреал, Канада.

Министър Карамфилова посочи, че Европейският съюз следва да насочи старания към договаряне на засилени дейности в световен проект, като главен триумф в тази посока ще бъде приемане на Глобалната рамка за биоразнообразието след 2020 година по време COP 15 в Монреал без в допълнение отсрочване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР